10 curiozitati despre nursing

Nursing-ul este o profesie unica. Persoanele care practica aceasta meserie trebuie sa fie mai mult decat profesioniste in ceea ce fac. Dedicatia lor catre pacienti trebuie sa fie maxima, pentru ca ele sunt cele care stau la capataiul celor aflati in suferinta.

De aceea, iata 10 curiozitati despre nursing:

  1. Desi oficial se crede ca prima scoala de nursing a fost deschisa in Anglia, India a fost prima care in anul 250 I.C. a avut asa ceva. In timpul acestei perioade, doar barbatilor le era permis sa practice nursing-ul. Asta deoarece erau considerati mult mai puri decat femeile. Acum insa, femeile domina in aceasta profesie, numarul barbatilor care practica meseria fiind undeva la sub zece procente.
  2. Prima asistenta femeie, conform documentelor, se pare ca a fost o preoteasa pe nume Phoebe. Aceasta a fost trimisa la Roma in secolul I, de catre Sfantul Paul.
  3. Prima scoala de nursing oficiala a fost deschisa de catre Florence Nightingale, la inceptul anilor 1860. inainte de aceasta perioada, femeilor le era interzis sa intre in randul staff-ului din spitale. In anul 1862, in Boston, a fost deschis un spital special pentru femei si copii, si asta a fost inceputul unui training de specialitate pentru femeile care isi doreau sa profeseze.
  4. Meseria de asistenta medicala este una din cele mai apreciate. Asistentele sunt vazute ca persoane de mare incredere, cu standarde etice ridicate. In special in timpul celor doua razboaie mondiale, asistentele erau si sprijin moral pentru soldatii raniti pe front, fiind considerate adevarati ingeri salvatori.
  5. Exista peste 100 de specializari in nursing. Aceasta meserie se poate plia pe diverse domenii medicale, asistentele avand numeroase optiuni de specializare. Desi exista cateva practici comune, asa cum este descris in Ghid de Nursing, de Lucretia Titirca, in functie de domeniul ales, asistentele se pot specializa ulterior in asistenta generalista, chirurgie, asistenta de familie etc.
  6. Asistentele merg undeva la peste 6 km pe zi doar in spital, in timpul celor 12 ore de tura. Un om normal face zilnic maxim 3-4 km pe jos, poate chiar mai putin. In plus, in cele 12 ore, acestea stau aproape tot timpul in picioare.
  7. Practicile generale de nursing sunt identice peste tot in lume. O asistenta poate sa isi practice, fara probleme, meseria oriunde in lume. De aceea, multe dintre asistentele de la noi practica aceasta profesie in marile spitale ale lumii. Avand scoli extraordinare, persoanele care ies de pe bancile scolilor de nursing din Romania sunt extrem de apreciate oriunde.
  8. Numarul asistentelor este intotdeauna dublu fata de cel al medicilor. Acestea trebuie sa petreaca mai mult timp langa pacienti decat medicii. De aceea, numarul lor trebuie sa fie mult mai mare.
  9. Asistentele nu doar asista medicii, ci pot sa ofere si servicii medicale. Deoarece practicile de nursing au avansat considerabil in ultimii ani, anumite asistente au autorizatie de a prescrie, a examina si a diagnostica pacientii. Doar procedurile chirurgicale sau anumite proceduri de examinare nu pot fi efectuate de catre asistente. In rest, acestea cunosc foarte bine multe din practicile medicilor.
  10. Nu toate asistentele lucreaza in spitale. Acestea pot lucra in clinici private, in scoli, gradinitie, anumite insititutii sau companii, in camine de batrani sau chiar pot practica asistenta la domiciliu. Domeniile sunt vaste si este mereu nevoie de asistenta medicala de specialitate.