externalizare servicii

Când este cazul să externalizezi serviciile firmei tale

Ai o firmă. Ai de făcut o activitate oarecare. Poate să fie ceva ce n-ai mai făcut până acum, sau ceva ce faci deja intern. Poate să fie ceva ce o să faci extrem de rar sau foarte des. Poate fi ieftin sau scump – dar trebuie făcut.

Ca să vedem dacă firma are nevoie de externalizare am pregătit câteva întrebări:

1. Ai capabilități? Analizează corect dacă oamenii tăi sunt pregătiți să efectueze operația respectivă și dacă au timpul necesar.

2. Este core business? Gândește-te ce-ți aduce bani în mod direct. Oricine nu este pe traseul materie primă – producție – vânzare nu este în core business, cu puține excepții (de exemplu relațiile cu clienții, care ar trebui să fie în core business chiar dacă ai o fabrică de cuie care vinde en-gross). Să externalizezi core business nu este, în general, o idee bună, mai ales dacă nu ai experiență în externalizare și nu cunoști direct firma cu care urmează să lucrezi. Există însă cazuri în care are rost să faci asta – de exemplu să externalizezi serviciile de vânzare către un partener care are o rețea extinsă și o poziție importantă în piață – pentru că îți poate oferi vânzări numeroase, repede.

3. Are legătură directă cu clienții sau partenerii? Cu foarte puține excepții, când externalizezi nu ai control asupra celui care efectuează în mod real treaba. Când ai semnat contractul ai cunoscut un manager simpatic într-un birou foarte frumos. Dar e posibil ca cel care vorbește cu clientul tău să fie agramat. De asemenea, nu poți să știi dacă este motivat, dacă a înțeles exact ce are de făcut. Trebuie să ai grijă dacă vrei să externalizezi servicii care îți pot afecta imaginea în fața clienților și a partenerilor.

4. Ai nevoie des? Dacă răspunsul este Nu, trebuie să externalizezi. S-ar putea să te coste mai mult per oră, dar să ai un angajat care nu este încărcat suficient nu-ți poate aduce decât probleme. În primul rând că se va obișnui să nu facă nimic și se va simți persecutat când o să-l muncești 3 zile câte 8 ore continuu. Apoi, pentru că se va plictisi se va ocupa cu diverse activități recreative cum ar fi să-i scoată pe toți la țigară, să se joace pe calculator și să bârfească non-stop.

5. Te costă mai mult să externalizezi? Când compari salariul unui om cu costul facturii, greșești. Calculează corect cât te costă un om – salariu, taxe, regie, consumabile, efort de management sau alte riscuri.

Principalele activități suspecte de a fi externalizate sunt cele de suport sau care se efectuează rar:

  • IT
  • resurse umane
  • comunicare
  • transporturi, aprovizionare
  • curățenie, pază