educatia financiara a copiilor

Cand este cel mai potrivit moment pentru a incepe educatia financiara a copiilor?

Copiii incep sa isi formeze obiceiurile pe viata inca de la varsta prescolara. Iar cercetatorii incurajeaza parintii sa inceapa sa-si invete copiii despre bani inca de la varsta de 3 ani. Exista modalitati adecvate din punct de vedere al dezvoltarii care te vor putea ajuta, ca parinte, sa iti ajuti copiii sa inteleaga notiuni elementare despre educatia financiara in fiecare etapa a copilariei.

In cele ce urmeaza, vei afla cateva sfaturi utile despre cum sa incepi sa iti inveti copiii despre bani:

Copilaria frageda (varsta intre 3-5 ani)

Copiii mici care abia invata numerele ajung sa inteleaga ce inseamna banii atat prin joaca, cat si prin observarea persoanelor apropiate. Ei incep sa vada cum au loc tranzactiile financiare care se desfasoara si incep sa inteleaga ca un card de credit este ceva ce parintii folosesc la magazine pentru a plati, iar banii sunt necesari pentru a face cumparaturi.

Mai mult, copiii pot intelege inca de la o varsta frageda ca poti face patru lucruri de baza cu banii: sa ii cheltuiesti, sa ii strangi, sa ii investesti sau sa ii oferi. Desi aceste concepte sunt simple, majoritatea celor mici nu primesc niciodata o educatie financiara la scoala, de aceea este dificil sa incepi aceste conversatii acasa.

La nivel social- emotional, copiii aflati in stadiul de inceput al copilariei invata cum sa aiba rabdare, sa preia controlul asupra deciziilor si sa se concentreze. Dezvoltarea acestor abilitati de viata ii va ajuta mai tarziu, cand va veni timpul sa-si gestioneze finantele.

Copilaria mijlocie (intre 6-12 ani)

In afara de a le povesti, stabilirea anumitor rutine simple sunt utile pentru a oferi copiilor oportunitatea de a exersa abilitati de viata, precum numararea, planificarea si economisirea banilor.

Copiii din aceasta categorie de varsta trebuie sa invete cum sa planifice in avans si sa se bazeze pe propriile orientari interioare atunci cand iau decizii. Aceste lucruri ii vor ajuta sa isi dezvolte capacitatea de a fi consecventi pe termen lung.

Dar prietenii si comunitatea incep sa aiba o influenta mai mare in viata lor la aceasta varsta, asa ca este posibil sa observi ca isi compara lucrurile materiale cu cele ale prietenilor, mult mai mult decat atunci cand erau mai mici.

Adolescentii si tinerii adulti (13-21 ani)

Adolescentii pot incepe sa ia anumite decizii financiare in mod independent si sa se pregateasca pentru a primi propriul card de credit la varsta de 18 ani. Dar, inainte de a face acest lucru, ca parinte, este necesar sa il ajuti sa isi dezvolte gandirea critica, astfel incat sa poata lua decizii inteligente legate de banii lor.

Adolescentii sunt pregatiti din punct de vedere al dezvoltarii sa isi alinieze cheltuielile cu propriile valori si au un sentiment mai puternic legat de cine sunt si care sunt lucrurile de care le pasa. De asemenea, incep sa tina cont de viitor in timp de iau decizii de viata mai importante. Poti incepe sa iti motivezi copilul sa faca economii pentru lucruri pe care si le doreste mult.

Totusi, daca copiii nu au parte de educatie financiara in scoli, tot ceea ce se intampla acasa legat de acest subiect are mai mult legatura cu cheltuirea banilor, decat cu economisirea. In acest fel, si ei vor fi indemnati sa cheltuie tot ceea ce primesc, in loc sa economiseasca.

Daca vezi ca exista un interes minim legat de educatia financiara, atunci este momentul potrivit sa incepi aceste discutii cu copiii tai. Poti incepe vorbindu-le despre functiile banilor, chiar si cele pe care nu le vad si sa invete despre modalitati in care ii poti ajuta sa exerseze obiceiuri banesti in moduri adecvate de dezvoltare.