Care sunt avantajele alfabetizarii financiare

  Care sunt avantajele alfabetizarii financiare?

Principalul beneficiu al alfabetizarii financiare este ca ne imputerniceste sa luam decizii financiare inteligente. Ofera cunostintele si abilitatile de care avem nevoie pentru a gestiona eficient banii – bugetarea, economisirea, imprumutul si investitiile. Ceea ce inseamna ca suntem mai bine pregatiti pentru a ne atinge obiectivele financiare si pentru a atinge stabilitatea financiara.

Beneficiile educatiei financiare au fost bine documentate in studii realizate de mediul academic, agentii guvernamentale si companii de educatie financiara. Cele mai puternice beneficii sunt observate atunci cand participantii finalizeaza un program care induce o schimbare reala, pozitiva de comportament in problemele financiare. Beneficiile oferite de educatia financiara sustinute de cercetare includ mai putin datoriile, posibilitatea de a gestiona finantele gospodaresti mai abil, luarea de decizii de investitii bine informate, care vor produce o valoare neta personala mai mare si o multitudine de alte obiceiuri care promoveaza o viata mai fericita.

Beneficiile specifice ale alfabetizarii financiare vor fi diferite in functie de circumstantele unei persoane. In continuare vom prezenta cateva situatii in care alfabetizarea financiara poate ajuta:

 1. Economie pentru pensionare
 2. Crearea si respectarea unui buget echilibrat
 3. Achizitionarea unei locuinte
 4. Selectarea asigurarii
 5. Reducerea cheltuielilor
 6. Investitia
 7. Cumpararea unei masini
 8. Utilizarea cartilor de credit

De ce este importanta alfabetizarea financiara

Alfabetizarea financiara este importanta, deoarece le ofera oamenilor o intelegere a conceptelor financiare de baza. Cu aceste cunostinte dobandite, sunt mai capabili sa-si gestioneze banii, sa ia decizii solide si sa mentina cheltuieli sanatoase si obiceiuri de bugetare, ceea ce in timp poate duce la o bunastare financiara. Importanta educatiei financiare devine deosebit de clara atunci cand luam in considerare provocarile financiare cu care se confrunta multe persoane:

 1. 78% dintre americani traiesc doar cu un singur salariu.
 2. Datoria imprumuturilor studentilor este de 1,5 trilioane de dolari pentru peste 44 de milioane de imprumutati.
 3. Datoria cardului de credit este de pana la un record de 1,04 miliarde de dolari.
 4. 21% dintre americani nu lasa deoparte bani pentru obiective pe termen scurt sau pe termen lung.
 5. Pentru a rezolva aceste probleme, liderii din educatie, afaceri si guvern sunt intensificati eforturile pentru a oferi educatie financiara si a extinde educatia financiara in Statele Unite.

Ce inseamna alfabetizarea financiara

Alfabetizarea financiara inseamna ca cineva are o intelegere a conceptelor financiare esentiale. Acestea includ:

 1. Bugetarea
 2. Economisire
 3. Credit
 4. Datorie
 5. Asigurare
 6. Luarea deciziilor financiare