Ce este o priza electrica 

Ce este o priza electrica (P)

Indispensabile in orice locuinta, prizele electrice trebuie alese cu multa grija. Puteti alege o gama diversificata de prize si intrerupatoare de la savelectro.ro, realizate dupa cele mai inalte standarde. De asemenea, in cadrul acestui magazin, veti gasi si prelungitoare de calitate, compatibile cu prizele comercializate de savelectro.ro.

In functie de dispozitivul care trebuie conectat, prizele electrice sunt conectate la reteaua de 230 V sau la tensiune foarte mica – telefon, internet etc.

Ce este o priza electrica?

O priza electrica este de fapt un conector care va permite sa conectati un dispozitiv care are nevoie de o sursa de electricitate sau un anumit semnal (retea telefonica, internet, audio, video, etc.). Prizele electrice pot fi fixe (pe perete) sau mobile ( prize cu prelungitor). In Romania prizele electrice furnizeaza o tensiune de 230 Volt (V), cu o frecventa de 50 Hertz (Hz) pentru retelele domiciliare – aceasta este asa-numita tensiune joasa. Prizele electrice sunt monofazate, adica au o singura faza. In industrie insa pot fi gasite prize electrice care alimenteaza o tensiune de 400 V si 600 V, monofazata sau trifazata (cu trei faze).

Prizele trebuie instalate in conformitate cu standardele care reglementeaza instalarea lor si, de asemenea, directivele de siguranta care trebuie aplicate. Legislatia actuala prevede, printre altele, ca toate prizele electrice dintr-o casa sa aiba impamantare, pentru a proteja utilizatorii de eventuale curentari sau pentru a proteja aparatura electrica si electronica. Din acest motiv, prizele au trei intrari – doua pentru alimentare si una pentru impamantare.  Pentru toate celelalte prize electrice (telefon, internet, audio etc.), nu este asigurata impamantarea, deoarece tensiunea furnizata este foarte slaba – de aceea vorbim de tensiune foarte scazuta.

In casa puteti gasi doua moduri diferite de a instala prizele electrice, prizele proeminente si prizele incastrate.

Prizele proeminente sunt adesea utilizate deoarece sunt usor de instalat. De fapt, prizele proeminente nu necesita ca cablurile conductoare sa fie incorporate in pereti sau partitii pentru a le alimenta, deoarece totul ramane la suprafata.

Pornind de la sursa, firele sau cablurile sunt trecute printr-o conducta (teaca expusa), iar cutia de priza este fixata direct pe suport (perete). Conexiunea are loc in interiorul cutiei. Prize electrice proeminente respecta prevederile standardului de siguranta.

Prizele incastrate sunt mai estetice decat cele proeminente tocmai pentru ca sunt incastrate in perete. Cu toate acestea, instalarea lor este mai lunga si mai laborioasa – este necesar sa se faca loc in perete, sa treaca fire, sa se inchida, sa se zugraveasca sau sa puna tapet etc.

Diferitele conexiuni sunt in interiorul cutiei incorporate in perete, care serveste, de asemenea, ca suport pentru placa prizei, singura parte care ramane vizibila. Daca instalarea prizelor incastrate se realizeaza corect, acestea sunt, de asemenea, conforme cu standardele in ceea ce priveste siguranta.

In functie de mediul in care se afla, priza electrica trebuie sa garanteze diferite tipuri de protectie: impotriva contactului accidental, impotriva impactului, impotriva apei, prafului etc. Cu toate acestea, putem distinge doua categorii majore de prize electrice care trebuie sa indeplineasca fiecare obligatii diferite: priza interioara si priza exterioara.

Riscurile prezentate de o sursa electrica in locuinta sunt considerabile. Din acest motiv, de cativa ani, standardul necesita, printre altele, un dispozitiv de siguranta pentru copii .

Riscurile de impact, zdrobire si toate celelalte riscuri mecanice sunt limitate. Din acest motiv, casetele prizei sunt in general din plastic. In afara baii, care reprezinta o particularitate si are reglementari specifice, riscurile de stropire cu apa la prize sunt, de asemenea, foarte limitate. Prin urmare, in interiorul casei nu exista nicio obligatie de a avea prizele in suporturi etanse. Prizele electrice trebuie conectate la un dispozitiv de protectie – siguranta sau intreruptor.

In exterior, prizele se pot confrunta cu o multime de riscuri. De obicei prizele electrice exterioare au un capac si garnituri pentru a preveni infiltrarea prafului si a apei in interiorul cutiei de conectare. Din motive de siguranta, priza electrica externa trebuie, de asemenea, conectata la pamant.