ce sta la baza motivatiei

Ce sta la baza motivatiei

In absenta motivatiei orice obiectiv va fi dat uitarii. Astfel a aparut acest articol despre ce sta la baza motivatiei pentru a te ajuta sa dezvolti o fundatie in acest sens.

ce sta la baza motivatiei

Ei bine, motivatia dispare cand obiectivul nu are greutate.

Lasand lenesii la o parte, obiectivele de zi cu zi sunt indeplinite eficient si la timp de persoanele foarte disciplinate.

Dar cand vine vorba de obiective care te-ar putea realiza profesional, chiar daca esti foarte disciplinat, in lipsa motivatiei tinzi sa renunti.

Oricat de lenes sau disciplinat te consideri, poti fi sigur ca vei esua, cata vreme te vei regasi in categoriile de mai jos:

  1. Omul nemotivat care nu stie ce-i place si ce obiective sa-si propuna (asemenea lui Adrian).
  2. Omul care are obiective si desi stie ce-si doreste, isi pierde rapid motivatia si renunta la scurt timp.

“Oamenii spun adesea ca motivatia nu dureaza. Ei bine, nici baia – de aceea o recomandam zilnic.”
– Zig Ziglair

Gaseste-ti un obiectiv care sa te motiveze zilnic

Am avut poate zeci de obiective stabilite, m-am straduit sa indeplinesc sarcini dificile ca sa-mi indeplinesc dorintele si pana la urma uitam si renuntam.

Dar am avut si obiective care au rezistat de-a lungul anilor pana au ajuns la realizare, insa acestea intotdeauna au indeplinit conditiile de mai jos:

  • sa fie altruist – cata vreme iti propui sa aduci valoare in vietile altor oameni, la scurt timp o sa fii rasplatit spiritual, prin recunostinta oamenilor
  • sa faca o diferenta printre oameni – cand stii ca ceea ce faci, are o influenta asupra altor oameni,  asta te va incarca cu o motivatie interioara incredibila si-ti va umple sufletul
  • sa iti creasca stima de sine – cand faci o munca importanta si valoroasa, incepi sa devii cineva, sa te simti important, sa fii apreciat, iar asta te va face mandru de tine si te va motiva sa te autodepasesti
  • sa trezeasca o pasiune in tine – cand iubesti ceea ce faci, cand iubesti oamenii cu care lucrezi si cand iubesti oamenii carora le oferi din abilitatile tale, motivatia devine tot mai arzatoare

Daca indeplinesti pasii de mai sus si ajungi sa te bucurii de beneficiile care vin odata cu ei, mai poti sa spui ca nu ai suficienta motivatie de a merge mai departe?

Foarte multi se plang ca nu au motivatie sa se apuce de ceva, dar daca te uiti cu atentie oamenii se gandesc doar la ei insisi, sunt egoisti si nu isi aleg obiectivele potrivite.

Obiectivele care au greutate sunt cele care iti ofera o motivatie zilnica pe care o simti cu ardoare pornind din interiorul tau. Cele materiale, ar trebui sa fie doar niste premii sau jucarii care iti aduc placere si nimic mai mult.

Cand te focalizezi doar pe lucruri materiale, risti sa intri in cercul vicios al consumatorului care intotdeauna isi doreste ceva.

In final, iti recomand sa lasi pentru moment obiectivele materiale, sa uiti de banii pe care ti-i doresti si sa te intrebi la modul cel mai serios:

“Care dintre abilitatile mele pot sluji alti oameni?”

Raspunde-ti la intrebarea asta in fiecare zi, pune-ti reminder pe telefon sau scrie-ti undeva, pana vei gasi raspunsul. Si abia atunci vei gasi acea motivatie pe care o cauti.

Si daca esti deschis, chiar te rog sa-mi lasi un comentariu cu raspunsul tau la aceasta intrebare si poate reusim sa gasim un obiectiv motivant pentru tine.