Cum să economisești bani ușor în 5 pași simpli

Cum să economisești bani ușor în 5 pași simpli

Atunci când vine vorba de a economisi bani trebuie să luăm în calcul și faptul că salariile, raportate la prețurile din piață, nu ne sunt deloc mari și de cele mai multe ori abia găsești bani ca să treci de pe o lună pe alta. Vorba aia, ție cat din lună îți mai rămâne la final de bani?

În cele prezentate mai jos îți voi oferi câteva sfaturi despre cum să economisești bani în fiecare lună astfel încăt să îți creezi un cont de economii.

Pentru a reuși să ofer exemple practice voi lua drept exemplu un venit lunar de 2500 RON. 

Cum să economisești bani ușor în 5 pași simpli

Planifică bugetul lunar

Nimeni n-a ajuns prea departe fără o strategie sau un plan în spate. Ei bine, planificarea unui buget lunar este vitală pentru a reuși să faci economii.

Dacă la începutul lunii ai un plan care te asigură că nu vei cheltui mai mult de 2000 RON, 500 vor ajunge în planul tău de economii

Economisește un procent din venituri în fiecare lună

Punctul doi este strâns legat de ceea ce spuneam mai sus. La începutul fiecărei luni este bine să pui deja deoparte o sumă de bani.

Să spunem că în exemplul de față pui deoparte 200 RON. Astfel, chiar dacă ai depășit butetul de 2000 de RON mai devreme decât doreai, știi că mai ai doar 300 RON în care trebuie să te încadrezi pentru că 200 deja au fost depozitati într-un cont de economii de unde ți-ai impus că nu vei scoate decât când acel cont își atinge scopul.

Repartizează a doua zi după salariu banii pentru facturile din luna curentă

Pentru a nu ajunge în situația de a avea nevoie disperată de bani pentru a-ți plăti facturile cel mai bine este să le plătești sa să pui deoparte banii pentru ele imediat ce te vezi cu salariul în mână sau pe cared. În așa fel vei observa că sentimentul că ai, în loc de 2000 de lei pe card, mult mai puțin, poate chiar spre 1000 dacă trebuie să plătești chirie te va panica puțin și te vei gândi mai mult înainte de a cumpăra ceva.

Evită împrumuturile

Sub nici o formă nu te împrumuta pentru a-ți satisface un moft de moment. Înțeleg împrumuturile atunci când este vorba de o problemă medicală, o reparație la mașină dacă nu te poti descurca fără ea sau alte chestii serioase. Ceea ce nu înțeleg însă, sunt împrumuturile pentru a ieși în cluburi de fițe și pentru a-ți cumpăra haine de firmă. Aceste lucruri sunt inacceptabile și practic anulează toți pașii despre care vorbim în acest articol.

Urmărește reducerile

Așa cum Black Friday e de cele mai multe ori o mare capcană și în timpul anului prețurile din magazine s-ar putea să nu reflecte valoarea unui produs și acela să aibă reduceri frecvente. Nu de puține ori mi s-a întâmplat să urmăresc un produs de tip gadget pe care-l voiam mai mult de 2-3 luni și să ajung să-l cumpăr cu mai mult de 40% reducere din prețul inițial.

Sper ca aceste sfaturi să te ajute să-ți repartizezi bugetul mai bine și să îți deschizi un cont de economii pe care să-l crești frumos în următorii ani.