Cum verifici un angajator

Cum verifici un angajator inainte si in timpul interviului

Cea mai buna metoda de a afla cat de bine merge o firma este sa o verifici inainte de a merge la interviu prin urmatoarele metode:

  • Intri pe www.listafirme.ro si afli CUI-ul firmei.
  • Intri pe linkul urmator http://www.mfinante.ro/agenticod.html?pagina=domenii, introduci CUI-ul firmei. O sa-ti apara o noua pagina, unde vei cauta campul „Indicatorii financiari conform bilantului depus pentru anul:”, vei selecta ultimul an si apoi o sa-ti apara datele financiare ale firmei.
  • Esential este sa vezi daca firma are datorii si daca Veniturile totale sunt mai mici sau mai mari fata de Cheltuielile totale.

Uneori anumite cifre pot fi explicate si e posibil ca o firma care a iesit pe minus in anul precedent sa fi facut niste investitii, dar daca vezi ca firma sta bine financiar, din start poate fi un plus in raport cu alte firme.

2. Odata ajuns la interviu ai sansa sa impusti 2 iepuri dintr-o lovitura, daca pui accentul pe urmatorul aspect.

Sunt persoane care se blocheaza cand vine momentul in angajatorul le pune intrebarea intrebatoare: “Mai aveti intrebari?”.

Asta e momentul cheie in care poti sa pui cateva intrebari ca sa afli mai multe despre activitatea firmei si sa-ti dai seama daca sunt sau nu pe marginea falimentului.

Totodata ai sansa de a te diferentia de foarte multi candidati, exprimandu-ti interesul fata de firma la nivel global si nu doar de bucatica ta, lucru pe care il poti mentiona verbal.

„Ma intereseaza activitatea firmei dumneavoastra si nu doar jobul pe care mi-l propune-ti, ca sa stiu pe viitor ce alte sarcini as putea prelua si eventual sa vin cu propuneri. De aceea as vrea sa stiu cateva lucruri:”

Cum va promovati serviciile/produsele?

Formulezi intrebarea de asa natura incat sa afli cat de bine le merge firma, ce contracte au, de unde le vin banii mai exact.

Ce planuri aveti pentru viitor (la nivel strategic)?

Daca incepe sa-ti povesteasca despre strategia de extindere, atunci e semn bun. Daca iti spune ca se straduiesc sa supravietuiasca, atunci s-ar putea sa nu-ti primesti salariul in ziua de salariu.

3. Firmele care merg bine nu prea incearca sa economiseasca bani pe spatele angajatilor si de regula isi platesc toate taxele fara sa-si complice existenta.

Un semn rau poate fi una dintre urmatoarele situatii, care ar trebui sa-ti dea de gandit in momentul in care te angajezi:

  • angajatorul se face ca uita sa-ti faca contract de munca din prima zi sau iti promite acest lucru dupa o perioada de timp; ia aminte ca la o firma serioasa unde totul mergea foarte bine, mi s-a facut contract de munca cu o zi inainte de a incepe.
  • angajatorul iti propune un contract de 2-4 ore pe zi sau iti trece salariul minim pe economie la 8 ore, desi salariul tau net va fi mai mareMi-ar placea sa-ti pot spune exact unde sa cauti, ca sa ai parte garantat de un loc de munca sigur, dar din pacate, nu-ti pot spune decat ca in momentul in care iti dezvolti anumite abilitati si devii profesionist intr-un anumit domeniu, vei avea parte de siguranta pentru ca angajatorii de valoare isi vor dori un om ca tine in echipa.

Guest post de Cristian R.