Dezavantajele lucrului de acasă

Dezavantajele lucrului de acasă pentru angajatori

Am vorbit despre avantajele lucrului de acasă și acum a venit timpul să vorbim și despre ce dezavantaje prezintă astfel de job.

Dezavantajele lucrului de acasă

Comunicarea are de suferit. Avem la dispoziție telefonie mobilă ieftină, telefonie IP (Skype), instant messenging și chat, email și tot felul de sisteme de lucru colaborativ, și totuși prezența fizică și discuțiile față în față sunt și vor rămâne preferate.

Îndepărtarea de echipă. Pauzele de țigară și cafea, glumele, pizza comandată în grup, jocurile în rețea, toate acestea creează o legătură între angajați și o cultură organizațională ah-hoc, autentică. Pe care, din păcate, o vei pierde. Este extrem de greu să creezi o echipă virtuală unită, este la fel de greu să îi adaugi membri noi. Nu există o soluție foarte bună pentru problema asta, doar să încerci să formezi echipe cu oameni obișnuiți să lucreze independent și să-i reunești regulat, așa cum am scris și mai sus.

Monitorizarea este dificilă. Pentru multe poziții, ai nevoie să monitorizezi disponibilitatea angajatului – de exemplu, tot ce înseamnă contact cu clienții. Nu îți poți permite ca la un telefon de suport tehnic să nu răspundă nimeni. În aceste cazuri, va trebui să ai încredere în angajații tăi și să inventezi metode de control al rezultatelor.

Evaluarea calității muncii se complică și ea. Ca urmare directă a paragrafului anterior, va trebui să adopți metode avansate de evaluare directă și mai ales, indirectă, a rezultatelor muncii celor care lucrează de acasă, mergând până la schimbare metodei de plată în funcție de indicatori de performanță.