Merita sa scrii pe gratis sau nu?

Merită să scrii pe gratis sau nu?

Pentru un student la comunicare sau jurnalism, oportunitatea de a scrie și publica articole pe o platformă serioasă poate influența foarte mult cariera pe care o are în față. Asta ca să nu vorbim și despre satisfacția profesională pe care o are atunci când vede că articolul este citit de mii sau poate chiar sute de mii de oameni din întreaga țară sau din întreaga lume.

Merita sa scrii pe gratis sau nu?

Toate bune și frumoase, dar cât durează fericirea asta de a scrie în schimbul expunerii și a unei pagini de autor dedicate? Îți spun eu, până se adună facturile și vezi că articolele pentru care dedici foarte mult din timpul tău nu-ți plătesc nici facturile și nici cafeaua pe care o bei în timp ce faci research dimineța pentru noi subiecte.

Cât despre experiență, știu, e grozavă. Îți oferă foarte multe cunoștinte și trick-uri din lumea publicațiilor pe care vei putea să le folosești în viitor și nu e ca și cum ai lucra la proiectele sau referatele de la școală. Ce faci aici știi că poate influența viziunea despre viață sau chiar viața a sute de oameni. Internetul e plin de articole care ne influențează deciziile în fiecare zi, fie că e vorba de recenzii ale unor produse sau de recomandări pentru niște servicii. Pe toate astea le alegem în funcție de ce zic alți despre ele și cât de credibilă este sursa.

Până la urmă merită să scrii pe gratis sau nu?

E bine să faci asta o perioadă pentru publicații de la care ai de învățat, dar trebuie să știi și când să ceri bani pe munca ta.

Sunt de părere că și publicațiile trebuie să se gândească la costurile pe care le implică scrierea unui articol din partea cuiva și să nu mai aștepte totul gratis. Dacă e vorba de un internship sunt sigur că se găsesc bani pentru transport sau pentru o masă pe zi. Două-trei sute de lei pe lună poate însemna o sumă fără de care un student nu se poate descurca, dar în același timp, pentru publicație, poate însemna banii primiți pentru un singur advertorial în luna aceea.

Despre subiectul acesta mai avem multe de vorbit, dar sper ca acest articol să vă dea de gândit și ne auzim curând și cu o continuare.